Alerjik Bünyeli Çocuklar İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Alerji doğumdan itibaren başlar. İlk yaşlarda çoğunlukla gıda alerjisine bağlı alerjik egzama ile kendini gösterir. Zamanla çocuğun ev tozu, hayvan atıkları veya küf mantarları gibi maddelere teması arttıkça alerji tipi de değişir.
Çocuklarda en sık görülen alerjiler arasında astım, alerjik nezle, egzama, besin alerjisi, cilt alerjileri, ilaç alerjileri ve böcek alerjileri vardır.
Okul çocukluğunda daha çok ev tozu alerjisine bağlı alerjik nezle ve alerjik astım tablosu görülür. Çocuk büyüdükçe polen alerjisi de eklenir.
Alerji oluşumunda ailesel kalıtım en önemli etkendir ama tek neden değildir. Başta çevresel olmak üzere başka faktörler de söz konusudur. Ailesinde alerjik hastalık olmayanlarda alerjik hastalık görülebildiği gibi ailesinde alerjik hastalık olanlarda da alerjik hastalık gelişmeyebilir.
Çocukluk döneminde alınabilecek bazı tedbirlerle alerji oluşumunu engellemek ve oluşmuşsa da ilerlemesini durdurmak mümkün olabilir. Bu yazımızda bu konuyu ele alacağız.
Alerjiyle mücadelede daha bebek doğar doğmaz yapılacak en önemli şey onu sadece anne sütü ile besleme kararlılığı olmalıdır. Doğumdan sonra bebekler en az 6 ay sadece anne sütüyle beslenmelidir. 6 ay sadece anne sütü alan bebeklerde anne sütü almayanlara göre daha az alerjik hastalık görülür.
Daha sonraki dönemlerde ise çocukların fazla kilo almasının önüne geçilmelidir. Fazla kiloların alerjik hastalıkların gelişmesini artırdığı bir gerçektir. Çocuklar fast food beslenme yerine sebze ve meyve ağırlıklı beslenmelidir.
Özellikle yaşamın ilk yıllarında gereksiz antibiyotik kullanımı alerjik hastalık gelişimini artırır. Bu nedenle özellikle nezle, grip gibi hastalıklar için antibiyotik kullanılmamalıdır.
Aşırı hijyen düşkünü olmamalı ve çocukların mikroplarla da karşılaşmalarına izin verilmeli. Bu şekilde çocukların bağışıklık sistemi daha çok gelişecek ve alerjik hastalıkların görülme ihtimali de azalacaktır.
Öncelikle alerjisi olduğu bilinen fertlerden oluşan bir ailede, çocukların doğumdan itibaren alerjiye karşı önlem alınmış bir evde yaşaması çok önemlidir.
Ev ortamı nasıl olmalıdır?
Çocuklarda en çok görülen alerji, ev tozu akar alerjisidir. Bu alerji çeşidi alerjik nezle ve alerjik astıma neden olur. Bu nedenle ev tozu akar miktarını en aza indirmek gerekir.
Ev tozu akarları için alınabilecek önlemler!
- Öncelikle evden, özellikle de yatak odalarından halılar kaldırılmalıdır. Çünkü halılar, ev tozu akarları için önemli bir barınaktır. Ev tozu akarları gözle görülmeyen küçük canlılardır. Bunların parçacıkları ve atıkları alerjiye neden olur. Akarlar bakteri değildir. O nedenle anti-bakteriyel halılar ev tozu akarına karşı etkisizdir. Halıları halı yıkama makinasıyla yıkamak akarları uzaklaştıramadığı gibi nemden hoşlanan akarların daha fazla yaşamasını sağlar.
- Çocuğun yatak odası her gün elektrik süpürge ile temizlenmeli ve tozlar nemli bir bezle alınmalıdır.
- Halı yerine yıkanması kolay kilimler kullanılmalıdır. Kilimler yüksek ısıda yıkanırsa ev tozu akarları ölür; ayrıca akarların dışkı parçacıkları da suyla uzaklaştırılmış olur.
- Yatak, yorgan, yastık gibi eşyalar; pamuk, yün, kuş tüyü gibi organik maddeler yerine naylon, elyaf, sünger gibi sentetik maddelerden olmalı.
- Her hafta yatak, yastık ve yorgan kılıfları değiştirilmeli, yıkanıp ütülenmeli, toz deterjan yerine sıvı deterjan hatta sabun tozu tercih edilmeli, kokulu yumuşatıcılar ve temizlik maddeleri kullanılmamalı, eşyalar bol su ile durulanmalıdır.
- Güneşli günlerde yatak, yorgan, yastık gibi eşyalar ve kılıfları dışarı çıkartılmalı, silkelenmeli, havalandırılmalı. Yatak odası sık sık havalandırılmalıdır.
- Toz tutan her şey yatak odasından çıkartılmalı, yatak odasında kitaplık olmamalı, gömme dolaplarda battaniye, kürk, kazak, şapka gibi yünlü şeyler depolanmamalı, dolap kapakları kapalı tutulmalıdır.
- Yer döşemeleri tahta, laminant naylon ya da parke cinsi toz kaldırmayan maddelerden olmalıdır.
Evde alınacak diğer önlemler!
- Hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde pencereler açılmamalıdır.
- Yatak odasının rutubetsiz ve sıcaklığın 20- 22 derece arasında olmasına dikkat edilmelidir. Su kaynatılarak oda nemlendirilmemeli, çünkü rutubeti seven mantar sporları alerjiye neden olabilir.
- Ev tozu akarları da nemli iklimlerde ürerler. Bu nedenle ev havasının nemi yüksek ise nem giderici aletler kullanılabilir.
- Temizlik HEPA filtreli özel süpürgelerle yapılmalıdır.
- Alerjik çocuğa yünden iç çamaşırı, elbise ve kazaklar giydirilmemelidir.
- Çocuğun oyuncakları tahta, metal ve plastikten olmalı ve bunlar sık sık yıkanarak temizlenmeli, İçine yün doldurulmuş yumuşak oyuncaklar, hayvan postları ve kuş tüyünden aksesuarı olan oyuncaklar kullanılmamalıdır.
- Evde sigara kesinlikle içilmemelidir.
- Ortamda oda spreyi, parfüm, çamaşır kokusu, kolonya gibi kimyasal maddeler bulunmamalıdır.
- Çamaşırlar parfümsüz deterjanlarla yıkanmalıdır.
- Alerjik çocuklar banyoya ilk girip çabuk çıkmalıdırlar.
- Evde bulunan böcekler özellikle hamam böcekleri alerjik reaksiyonlara neden olduğundan çocuğun evde olmadığı zamanlarda ev sık sık ilaçlandırılmalıdır.
- Evde hayvan barındırılmamalı, özellikle kedi, köpek, kuş gibi tüy döken hayvanlardan uzak durulmalıdır.
- Çocuğun bulunduğu odada özellikle yatak odasında bitki ve çiçek bulundurulmamalıdır.
Okul Ortamında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Okullarda da dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Okul ortamında uçucu özellikte kimyasallar içeren yapıştırıcı, kalem, silgi ve diğer kırtasiye malzemeleri, ayrıca dezenfektan jel, kolonya, çamaşır suyu gibi maddelerin kullanılmaması gerekir.
Polenlere Karşı Önlemler
- Alerjik çocuklar polen mevsiminde çiçeklerden, ağaçlardan, otlardan uzak durmalıdır.
- Polenlerin yoğun olduğu ilkbahar aylarında her gün yeni giysi giyip, akşamları giysilerini yatak odasının dışında çıkarmalıdır.
- Polen mevsimlerinde polen alerjisi olanlar dışarı çıkarken güneş gözlüğü takmalı ve eve gelince duş alıp polenleri vücuttan uzaklaştırmalıdır.
- Ilık bahar aylarında gece yatarken pencereler kapalı tutulmalı, özellikle polenlerin en çok olduğu ve uçuşmaya başladığı sabahın erken saatlerinde buna dikkat edilmelidir.
Üzüntü, Stres, Korku, Endişe, Heyecan
Son olarak üzüntü, stres, korku, endişe, heyecan gibi durumların da alerjiyi tetikleyebileceğini belirterek bu faktörlerden de mümkün olduğunca uzak durulması tavsiyesiyle yazımızı noktalayalım.